U turn - sidste chance
U-TURN er et tv-projekt, som forløb over et halvt år fra medio april 2012 til ultimo oktober 2012. I projektet følger vi otte udvalgte danskere med livsstilsrelaterede sygdomme, herunder type 2 diabetes, hjertekarsygdom, stress og livsstilsrelateret depression samt metabolisk syndrom. Programmerne havde premiere 18. april 2013 på DR1.
Livsstil som behandling
Eksperimentets formål var at undersøge, om livsstil kan anskues som behandling, og herunder om livsstil kan reducere eller helt fjerne de otte deltageres behov for medicin. Medicin er godt og er i nogle tilfælde livsnødvendigt, men ”pills without skills” er ikke en holdbar løsning.
Inden U-TURN eksperimentet gik i gang besøgte Chris MacDonald eksperter i USA for at få deres erfaring og viden omkring effekten af livsstil som behandling. Ydermere tog Chris MacDonald til Afrika for at undersøge, om deres jæger/samler livsstil kan lære os noget om, hvad vi mennesker er bygget til.
Alt sammen med det formål at give de otte deltagere de bedst mulige redskaber til at skabe en U-vending i deres liv. Chris MacDonalds intervention tager udgangspunkt i en gradvis implementering af daglig fysisk aktivitet, struktureret træning, sund mad, søvn og løbende mental coaching.
GR10 – fra kyst til kyst
Midtvejs i projektet drog deltagerne afsted på en længere vandretur – den såkaldte GR10. Det er en rute, som strækker sig fra Atlanterhavet til Middelhavet over de franske Pyrenæer. En rute på ca. 850 km og en masse højdemeter skal forceres undervejs. GR10 var en vigtig del af hele interventionen med det primære og ultimative formål at se hvad der sker, hvis man tager otte mennesker ud af deres normale hverdag og beder dem om at gå hver dag, spise sund mad og minimere negativ stress. At gennemføre hele turen er sidste prioritet. Deltagernes sikkerhed var nummer ét prioritet på hele turen.
Tværfagligt samarbejde
Deltagernes helbredstilstand og medicinering blev monitoreret og reguleret udelukkende af et hold af læger fra Gentofte Hospital på baggrund af meget grundige undersøgelser undervejs i hele eksperimentet. Ligeledes testede Københavns Universitet, Institut for Idræt (Gruppen for Molekylær Fysiologi) deltagernes kondital, og sidst men ikke mindst fik deltagerne testet deres søvn på Scansleep.
U-TURN er et samarbejde mellem DR, Doceye (produktionsselskab), Gentofte Hospital og Chris MacDonald med støtte fra TrygFonden.